Voor bedrijven

Preventie en het begeleiden van werknemers die regelmatig en/of langdurig ziek zijn, staat vaak niet op de prioriteitenlijst. Wel weten werkgevers dat zieke werknemers het bedrijf veel geld kosten. Het is bekend, dat wanneer de werkgever sneller tot actie overgaat bij signalen van medewerkers of een ziekmelding, het ziekteverzuim wordt voorkomen, afneemt of korter wordt.

Het "stalken" van uw zieke medewerker heeft echter vaak een averechts effect. Soms weet een leidinggevende niet hoe om te gaan met bepaalde problemen van werknemers. Omdat hij/zij dit niet heeft geleerd of omdat eigen gevoelens de overhand krijgen. Zowel het bedrijf als de zieke werknemer zijn hiermee niet gebaat.

Anja Balemans, praktijk voor psychosociale hulpverleningAls werkgever maakt u het allemaal wel een keer mee; werknemers die ziek worden door hun werk of werkomgeving, werknemers die plotseling worden geconfronteerd met een ziekte, mantelzorg of overlijden. Of een medewerker die na jarenlange trouwe dienst niet goed meer functioneert omdat deze aangeeft niet goed in zijn/haar vel te zitten. Vaak ontbreekt de tijd en deskundigheid om hier op adequate wijze mee om te gaan; het probleem sluimert voort, tot de medewerker uitvalt.

Bij dergelijke situaties kunt u als werkgever uw werknemer een traject aanbieden om grip te houden op het ziekteverzuim. Tevens geeft u als werkgever een signaal af aan uw werknemer, dat u begrijpt dat deze het moeilijk heeft, en dat u hem of haar daarin steunt. Dit kan online of via een 1-op-1 gesprek. Het is eenvoudig, en hoeft niet veel geld te kosten. Een dergelijk traject kan u uiteindelijk juist geld besparen; een werknemer die langdurig ziek thuis zit, kost uiteindelijk veel meer geld.

Voor meer informatie over het traject en de tarieven, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Wanneer u als ondernemer zelf klachten heeft kunt u uiteraard ook bij mij terecht. Indien de klachten werk gerelateerd zijn, kunt u de kosten voor psychosociale hulpverlening fiscaal aftrekken onder de noemer beroeps- of bedrijfskosten.